-ανανέωση 15/12 Στο λιανεμπόριο προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00 & δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

-ανανέωση 14/12 άνοιγμα των καταστημάτων περιποίησης νυχιών (δείτε στο τέλος

-ανανέωση 13/12 μετά την δημοσίευση της απόφασης (πρόστιμα, αναμονή 10 λεπτών κλπ)

Σας ενημερώνουμε για τα μέτρα ανοίγματος της αγοράς με περιορισμούς από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και έπειτα:

ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 22:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Τροποποίηση της απαγόρευσης μετακινήσεων, οι νέες ώρες θα είναι από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021.
Για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.


Επεκτείνεται έως τις 21:00 μμ τo ωράριο καταστημάτων τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), όπως και φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης καπνικών και ψιλικών..

ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΕΛΑΤΩΝ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ Click Away από 13/12

Δεν θα επιτρέπεται σε πελάτη επαγγελματία (χονδρικής) να βρίσκεται εντός χώρου καταστήματος  για να προχωρήσει σε αγορά χονδρικού εμπορίου. Διαβάστε κατωτέρω για τους κανόνες του συστήματος click away

Εξαιρούνται μόνο τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ: ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ Click Away από 13/12

Προαιρετικά, όσες επιχειρήσεις κλεισμένες εκ του νόμου το επιθυμούν, θα μπορούν να λειτουργήσουν από 13/12 έως 7/1, μόνο όμως με το σύστημα click away.

Δεν χάνουν τα ευεργετήματα των κλειστών επιχειρήσεων όσες εφαρμόσουν το click away. Νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές.

Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00 & δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ CLICK AWAY από 13/12:

 • Απαγορεύεται η είσοδος πελάτη στο κατάστημα (αλλιώς πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ και κλείσιμο επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες ανάλογα τα τ.μ.)
 • Το click away επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχει ξεχωριστή είσοδος καταστήματος σε δημόσιο δρόμο
 • Παραγγελία μόνο μέσω τηλεφώνου ή e-shop ή e-mail (άλλως πρόστιμο από 1000 έως 2000€)
 • Υποχρεωτική η αποστολή μηνύματος SMS από την επιχείρηση που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και το χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο (2) ώρες συνολικά. (ραντεβού), ή εκτύπωση της Online παραγγελίας.
 • Πληρωμή μόνο μέσω POS (κάρτας) εκτός καταστήματος κατά την παραλαβή ή μέσω e-shop διαδικτυακά ( θα απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά)
 • Επιτρέπεται μόνο 1 άτομο να παραλαμβάνει την παραγγελία
 • Ουρές μόνον έως 9 άτομα έξω από τα καταστήματα (άλλως πρόστιμο από 500 έως 1000€)
 • Μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα (10) λεπτά. (άλλως πρόστιμο από 500 έως 1000€)
 • Απόσταση μεταξύ των πελατών 2 μέτρα στην ουρά εκτός καταστήματος τουλάχιστον ο ένας από τον άλλον (προτείνεται να προχωρήσετε σε διαγραμμίσεις και τυχόν συνεννόηση με διπλανά καταστήματα για την αποφυγή προβλημάτων)

Λόγω της μη δυνατότητας δειγματισμού των εμπορευμάτων των επιχειρήσεων που ΔΕΝ διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, σας προτείνουμε να δειγματίσετε τα εμπορεύματά σας σε όσους πελάτες μπορούν, μέσω δωρεάν video από το κινητό σας, με πλατφόρμες που προσφέρουν αυτή τη λειτουργία όπως VIBER, MESSENGER, SKYPE κλπ.

Θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis προκειμένου να μην χρεώνονται με sms και να επικοινωνούν με τους πολίτες με αυτή τη διαδικασία. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει την διαδικασία αυτή από Δευτέρα

Παράδειγμα πώλησης μέσω CLICK AWAY μέσω τηλεφώνου

 1. Ο πελάτης καλεί στο τηλέφωνο και σας παραγγέλνει
 2. Ζητάτε το κινητό του τηλέφωνο και του στέλνετε SMS που θα γράφει: ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΑΦΜ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΠΕΛΑΤΗ ΚΑΙ ΩΡΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ. πχ ΜΠΟΥΡΝΑΣ &ΥΙΟΙ ΟΕ ΑΦΜ 998962302, ΜΠΟΥΡΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ 12:30
 3. Ο πελάτης στέλνει SMS στο 13033 με κωδικό μετακίνησης 2 ή συμπληρώνει το αντίστοιχο έντυπο τύπου Α για να μετακινηθεί στο κατάστημά σας
 4. Καταφτάνει στο κατάστημα και περιμένει έξω από αυτό για να του παραδώσετε την παραγγελία του στην ουρά υπό τους ανωτέρω κανόνες
 5. Πληρώνει μέσω POS εκτός καταστήματος (αν δεν έχετε ασύρματα POS προμηθευτείτε καλώδια που να φθάνουν έως την είσοδο του καταστήματος)

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΑΜΙΓΩΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑ CLICK AWAY (από τη Δευτέρα 14/12)

Τα αμιγώς βιβλιοπωλεία (δηλαδή μόνον εκείνα τα καταστήματα που πωλούν αμιγώς βιβλία) από τις 14/12, θα λειτουργούν δεχόμενα πελάτες εντός του καταστήματος με μάσκα και  με τις αποστάσεις που έχουν οριστεί, (πχ έως 4 άτομα έως τα 100 τμ, και Άνω των 100 τ.μ. συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ.). Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.. Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ (από τη Δευτέρα 14/12)

Στα κομμωτήρια, στα έως 100 τ.μ. θα επιτρέπονται έως 4 πελάτες να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους .

Η υπηρεσία θα παρέχεται μόνο με τηλεφωνικά ραντεβού που θα αποδεικνύεται με SMS που θα έχει στείλει το κομμωτήριο στο πελάτη. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών,  (άλλως πρόστιμο από 1000 έως 2000€)

Θα απαγορεύεται η αναμονή σε χώρο κοινόχρηστο εντός του κομμωτηρίου για να αποφευχθεί ο συνωστισμός .

Απαγορεύονται οι λοιπές υπηρεσίες πλην της κόμμωσης.

Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.. Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΝΥΧΙΩΝ (από τη Τρίτη 15/12)

Έως τα 100 τ.μ. θα επιτρέπονται έως 4 πελάτες να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους . Ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Η υπηρεσία θα παρέχεται μόνο με τηλεφωνικά ραντεβού που θα αποδεικνύεται με SMS που θα έχουν στείλει στο πελάτη.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών,  (άλλως πρόστιμο από 1000 έως 2000€)

Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.. Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.