Η νέα πλατφόρμα λειτουργεί στη διεύθυνση   https://tetragonika.govapp.gr/ 

στην οποία κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει δηλωμένο στον Δήμο ακίνητο με  μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, μπορεί να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών (βοηθά ιδιαίτερα όσους έχου τακτοποιήσεις αυθαιρέτων). Προθεσμία έως 30/6/2020. Τα στοιχεία θα αντλούνται και διασταυρώνονται μέσω ΤΑΞΙΣ και θα πρέπει να συμπίπτουν με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9 .

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα, ήτοι κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα. Η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν.

Δεν μπορεί να δηλωθεί μείωση του εμβαδού της ιδιοκτησίας τους στην πλατφόρμα, παρά μόνο στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται βάσει των ιδιοκτησιακών τους τίτλων, Ε9 κλπ.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:

στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

Στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις για:

  • Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι λόγω οφειλής)
  • Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
  • Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ
  • Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για επιβολή ΤΑΠ. Προσοχή για μη δηλωμένα οικόπεδα και μη δηλωμένα εκτός σχεδίου κτίσματα η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : δείτε εδώ τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις αυτών : https://tetragonika.govapp.gr/Faqs

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ : https://tetragonika.govapp.gr/OdigiesXrisis

Λοιπές πληροφορίες : https://www.pomida.gr/newspost.php?nsl=anakoinosi-pomida-gia-tin-platforma-dilosis-embadon-akiniton-tis-kede

ΚΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ:

 Έως 30-6-2020, Η προθεσμία για την υποβολή ΥΔ στους δήμους, προκειμένου να διαγραφούν τέλη καθαριότητας και φωτισμού (όχι ΤΑΠ) για ακίνητα που δεν χρησιμοποιήθηκαν και παράλληλα δεν ηλεκτροδοτούνταν  για τα προηγούμενα έτη. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν αναζητούνται.

Επιπλέον, παρατείνεται η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για τα χρέη σε δήμους μέχρι τις 30.6.2020, καταληκτική ημερομηνία του αιτήσεων για νομιμοποίηση αυθαιρέτων, μόνο για όσους υπαχθούν σε αυτήν.